Jak nakarmić wilka i mieć owce w całości?
O dylemacie mieszkaniowym, spekulacji i jej wpływie społecznym. Temat nieruchomości pobudza zmysły opinii publicznej już kolejne miesiące, rodząc przy tym skrajne...
Niestety nawet największy zapał może stać się słomiany, gdy okaże się, że tak modne w ostatnim czasie fit potrawy składają się z produktów zwyczajnie zbyt drogich na studencką kieszeń. Z tego powodu postanowiliśmy wyciągnąć pomocną dłoń do wszystkich zainteresowanych zmianą przyzwyczajeń żywieniowych i w ramach inspiracji wskazać przykłady kilku zdrowych i naprawdę prostych dań, które nie sprawią, że już i tak mocno ograniczony studencki budżet zostanie wystawiony na kolejną noworoczną próbę. Zachowując odpowiednią kolejność – dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które z jednej strony dostarczy energię, a z drugiej nie obciąży nadmiernie układu trawiennego; z tego powodu dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie sprawdzonej i smacznej owsianki.
OWSIANKA
SKŁADNIKI:
• 150–200 g płatków owsianych, • 250 ml mleka (polecamy mleko zawierające niższą zawartość tłuszczu, np. 0,5%), • łyżka miodu, • łyżka zmielonego siemienia lnianego, • w zależności od upodobań: garść borówek/malin/pokrojony banan.
PRZYGOTOWANIE:
Płatki wsyp do niewielkiego garnka i zalej je mlekiem. Całość gotuj ok. sześciu minut. Owsiankę przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. To tyle! Ciesz się smakiem tego wyjątkowo prostego i smacznego śniadania.
Jeśli rzucicie na forum hasło „kuchnia włoska”, to zapewne zdecydowana większość ludzi wyrazi swoją sympatię względem smaków serwowanych na Półwyspie Apenińskim. Wykazalibyśmy się sporą ignorancją, gdybyśmy pominęli jedno z najsłynniejszych – o ile nie najsłynniejsze (z góry przepraszamy fanów pizzy) – danie kojarzące się z Włochami – spaghetti!
SPAGHETTI
SKŁADNIKI:
• 350 g makaronu pełnoziarnistego, • 1–1,5 kg świeżych pomidorów (opcjonalnie można użyć pokrojone pomidory z puszki), • 2 większe cebule, • 2 ząbki czosnku, • 3 łyżki oliwy, • 100 g startego parmezanu, • szczypta soli i pieprzu do smaku, • garść posiekanej bazylii.
PRZYGOTOWANIE:
W pierwszej kolejności sparz, obierz ze skórki i pokrój pomidory. Posiekaj cebulę i czosnek, następnie podsmaż je na oliwie do momentu zarumienienia. Wymieszaj pomidory, cebulę oraz czosnek i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 10 minut. Uzyskaną zawartość zmiksuj i ponownie zagotuj do momentu odparowania wody. Do ugotowanego makaronu dodaj gotowy sos, całość posyp parmezanem i bazylią. Buon Appetito!
Stara żelazna studencka zasada w kuchni mówi o tym, że nie należy marnować produktów, które wykorzystało się do wcześniejszego gotowania – oczywiście pod warunkiem, iż nadają się w dalszym ciągu do spożycia. Dlatego przy przygotowaniu chociażby wyżej wspomnianego spaghetti warto przygotować nieco więcej sosu pomidorowego, który z powodzeniem można użyć do kolejnego dania. Świetnym, szybkim i zdrowym rozwiązaniem będzie przygotowanie kaszy z kurczakiem.
KASZA Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
• pierś z kurczaka lub polędwiczki kurczaka (150 g), • kasza gryczana, • cebula, • kukurydza konserwowa (według uznania), • sos pomidorowy, • sól, pieprz, • olej.
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokrój w plastry lub kostkę i z posiekaną cebulą usmaż go na rozgrzanym wcześniej oleju. Do mięsa dodaj sos pomidorowy, dolej niewielką ilość wody i całość duś na patelni. W międzyczasie ugotuj kaszę. Do dania dodaj kukurydzę (i ulubione warzywa!).
Sezonowe warzywa i owoce w Polsce – co jeść i kiedy? Czytaj Magazyn Koncept.