poprzedni artykułnastępny artykuł

Jak nie popełnić faux pas, czyli savoir-vivre przy stole

Kto z nas nigdy nie czuł się niezręcznie podczas bardziej oficjalnego spotkania towarzyskiego? Przy stole czasem boimy się, że zrobimy coś niestosownego, coś, co przysporzy nam wstydu. Mamy wrażenie, że każdy patrzy nam na ręce i ocenia nasze zachowanie. Przez to, zamiast cieszyć się smakami potraw, stresujemy się, a nasze ruchy wydają się nienaturalne. Savoir-vivre wychodzi naprzeciw takim dylematom i sprawia, że biesiadowanie staje się wyłącznie przyjemnością.

ŁOKCIE ZE STOŁU!

Kiedyś jedną z podstawowych zasad zachowania przy stole było: jeśli nie wiesz, co zrobić z rękami, nic z nimi nie rób. Oczywiście obecnie byłoby to zbyt radykalne, dlatego dobrze jest zapamiętać, aby łokcie trzymać poza stołem, a opierać o niego jedynie nadgarstki. Dobrym nawykiem jest też nabieranie na sztućce mniejszych porcji – nie będzie nas wtedy kusiło podpieranie się w celu utrzymania ciężaru jedzenia. Zanim zaczniemy jeść, należy poczekać, aż wszyscy dostaną swoje porcje. Jest to szczególnie przydatne w sytuacjach, kiedy dostajemy dania w różnym czasie, jednak obecnie coraz więcej restauracji praktykuje serwowanie potraw gościom w tym samym momencie, ułatwiając to zadanie. Jeżeli jakieś danie jest gorące, nie dmuchajmy w nie bezpośrednio, tylko poczekajmy, aż wystygnie. Starajmy się nie nachylać nad potrawą, lecz kierować jedzenie prosto do ust. Nie zapominajmy również, że nieeleganckie jest mlaskanie i siorbanie, a tym bardziej jednoczesne mówienie i jedzenie. W samym spożywaniu posiłków warto zachować umiar. Nie powinno się pozostawiać jedzenia na talerzu, dlatego lepiej jest brać mniejsze porcje, zwłaszcza gdy nie do końca wiemy, czy jakieś danie nam posmakuje. W dobrym tonie jest nie odmawiać próbowania potraw, o ile nie jesteśmy na coś uczuleni. Z drugiej strony nie powinno się także kogoś zmuszać do jedzenia lub zwracać uwagi, że je za mało. Co ważne, jeżeli nie wiemy, jak coś jeść, nie bójmy się pytać!


SZTUKA UKŁADANIA SZTUĆCÓW

Savoir-vivre to nie tylko dobre maniery, ale także szereg zasad dotyczących tego, jak powinien wyglądać nakryty stół oraz jak posługiwać się poszczególnymi sztućcami. Zazwyczaj układa się je w kolejności podawania dań i powinno się nimi posługiwać od zewnątrz do wewnątrz. Jednak gdy nie będziemy wiedzieć, których użyć najpierw, warto dyskretnie podpatrzyć zachowanie innych lub po prostu wybrać te, które są nam najbardziej znane. W podstawowym nakryciu nóż kładzie się po prawej stronie talerza ostrzem skierowanym w lewo. Jeżeli posiłek zaczyna się od zupy, wówczas przed nożem będzie położona łyżka, zgodnie z wyżej wspomnianą zasadą od zewnątrz do wewnątrz. Po lewej stronie talerza znajduje się widelec. Sztućce do deseru, czyli widelczyk i łyżeczkę deserową kładzie się bezpośrednio przed talerzem. Kieliszek do wina, wody lub inne szkło stawia się po prawej stronie talerza, nad nożem i łyżką. Ważnym elementem nakrycia jest również serwetka, która powinna leżeć po lewej stronie stołu lub na talerzu. Dobrym zachowaniem jest położenie jej na kolanach przed jedzeniem oraz odłożenie na krzesło, gdy wstajemy od stołu. Pełni ona funkcję dekoracyjną, ale także służy do wytarcia ust czy ochrony ubrania przed zabrudzeniem. Istotną rzeczą w kwestii sztućców jest jeszcze to, w jaki sposób są one ułożone przez nas na talerzu. Jest to ważne szczególnie w restauracji, ponieważ konkretnym ułożeniem przekazujemy kelnerom informacje o naszych dalszych jedzeniowych zamiarach. Na przykład ustawiając je w kształt ramion trójkąta, sygnalizujemy przerwę w jedzeniu, a kładąc równolegle do siebie na środku talerza – oznajmiamy, że skończyliśmy. Przy okazji następnego wyjścia warto to wypróbować! Na koniec złota zasada współczesnego savoir-vivre’u: starajmy się ograniczać używanie telefonów podczas wspólnego jedzenia i po prostu cieszmy się swoją obecnością!

Autor: Mariusz Białkowski

Artykuły z tej samej kategorii

Został nam tylko Tinder?

Do zakochania jeden krok? A może… jedno przesunięcie palcem?

W zgodzie z samym sobą

Czym jest motywacja? Najprościej rzecz ujmując, motywacja to wszystko to, co powoduje, że podejmujemy jakieś działanie. Do każdego z nas może przemawiać coś...

Personal branding, czyli jak zadbać o markę osobistą

Marka osobista, mimo że nie jest zjawiskiem nowym, zyskała w ostatnim czasie na znaczeniu. Postaram się Wam dzisiaj ją przybliżyć i zainteresować jej świadomym...