poprzedni artykułnastępny artykuł

Światowy Dzień Czekolady – historia, fakty i ciekawostki

W Polsce Dzień Czekolady jest obchodzony 12 kwietnia, natomiast na świecie
7 lipca. Jaka jest historia tego słodycza? Kto i po co ustanowił takie święto?

Dlaczego ustanowiono Światowy Dzień Czekolady?

Jest jeden dzień w roku, kiedy można jeść czekoladę w większych ilościach niż zazwyczaj, a jest to Światowy Dzień Czekolady. Jak już wspomniałam, przypada on na 7 lipca. Data ta nie jest przypadkowa, ponieważ uważa się, że to właśnie tego dnia miesiąca w 1550 roku czekolada przybyła po raz pierwszy do Europy. Wcześniej kakao był zupełnie nieznane Europejczykom, mimo tego że ziaren kakaowca używali już Aztecy, traktowali je jako walutę. Francuscy członkowie rodziny królewskiej byli wręcz zakochani w gorącej czekoladzie. 

Za to w Londynie już w 1657 został otwarty pierwszy dom z czekoladą. Kolejno Europejczycy tworzyli nowe sposoby produkcji smakołyku, a nowoczesne technologie produkcji pozwoliły na to, aby produkty były dostępne dla wszystkich, a nie tylko dla bogatych. No i bardzo dobrze, bo współcześnie udowodniono, że czekolada ma właściwości medyczne i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i nastrój.

Jaka jest historia czekolady?

Wiele osób kojarzy początki czekolady z czasami Azteków, ale wszystko zaczęło się znacznie wcześniej, bo już około 3500 lat przed naszą erą około 3500 km od Mexico City. Ślady teobrominy i kofeiny – substancji znajdujących się w ziarnach kakaowca – odnaleziono na ścianach naczyń wykopaliska w stanowisku archeologicznym – Santa Ana (La Florida), znajdującym się na północ od miejscowości Palanda w dzisiejszym Ekwadorze, centrum kultury Mayo-Chinchipe. Odmiany kakao pite i jedzone tam przez przedstawicieli tamtejszej kultury było bardzo aromatyczne, czuć było w nich chociażby nutę kwiatów czy owoców. Więcej natomiast wiemy o tradycjach Majów, którzy mieszali prażone i zmielone ziarna z mąką kukurydzianą doprawiali napój przyprawą chili, przelewali z jednego naczynia do drugiego, tworząc tym samym charakterystyczną pianę. Aztekowie również bardzo wysoko cenili ziarna kakaowca, w XV wieku używali ich jako waluty. Co ciekawe, czekolada była stosowana nie tylko jako napój orzeźwiający lub afrodyzjak, ale również jako święty napój mający wzmocnić wojowników przed walką z wrogiem. Nie ma jednej wersji historii tego jak zawędrowała ona do Europy, ale jest jedna szczególna – związana z osobą Hernána Cortésa. Konkwistadora uważa się za zdobywcę Meksyku. Rzekomo poszukując azteckiego złota mężczyzna otrzymał od tubylców czarkę czekolady, którą przywiózł do Hiszpanii w 1528 roku. Była ona jednak zbyt gorzka w smaku, dlatego podawano ją z cukrem i miodem w formie pitnej. 

Rodzaje czekolady 

Czekoladę można podzielić na kilka typów, w zależności od zawartości miazgi kakaowej oraz od 2017 roku również ze względu na odmianę kakaowca, z którego została wytworzona. Wobec tego można podzielić czekoladę na:

  • gorzką – zawiera w sobie przynajmniej 70% miazgi kakaowej i nie ma w składzie mleka;
  • deserową – jest w niej między 50 a 70% miazgi kakaowej, ma dużo delikatniejszy smak niż gorzka, ale także nie ma w składzie mleka;
  • mleczną – zawartość kakao nie przekracza połowy, resztę składu uzupełnia się mlekiem w proszku i tłuszczem mlecznym, jest najsłodsza i najbardziej miękka ze wszystkich;
  • białą – mimo tego że sprzedawana jest w tabliczkach, nie jest przez wszystkich uważana za czekoladę z powodu braku proszku kakaowego. Zawiera natomiast masło kakaowe, czyli tłuszcz powstający przy ekstrakcji proszku, powstała ona w 1930 roku;
  • różową (nazywaną też rubinową) – powstaje z ziaren kakaowca rubinowego, cukru oraz mleka. Jest naturalna, pozbawiona sztucznych barwników i aromatów, a w jej smaku można wyczuć jagody. Jest kremowa i delikatna. Powstała w 2017 roku. 

Ciekawostki na temat czekolady

  • W Mezoameryce w czasach Majów oraz Azteków ziarna kakao były używane jako waluta wymienna; 
  • W połowie XVI wieku jedno ziarno kakao można było wymienić na pięć papryczek chili, natomiast za trzy ziarna można było zakupić jedną sztukę awokado; 
  • W 1847 roku w fabryce Fry&Sons powstała pierwsza współczesna tabliczka czekolady
    z cukru i masła kakaowego;
  • W 1875 r. dzięki współpracy Daniela Petera i Henry’ego Nestle’a została stworzona pierwsza tabliczka mlecznej czekolady; 
  • Xococalit (gorzka woda) – tak brzmiała nazwa czekolady do picia używana przez Majów.

Artykuły z tej samej kategorii

W rytmie energicznej Samby – czyli kilka słów o brazylijskiej kulturze

Jak żyje się w Brazylii? 🇧🇷 Jakie tajemnice skrywa pełne kontrastów największe miasto Ameryki Łacińskiej São Paulo? Jak miłość...

Blisko i daleko

Czym Teneryfa zachwyca turystów? 🌴✈️ Co możesz zobaczyć, jakie miejsca odwiedzić na tej jednej z największych hiszpańskich wysp? Sprawdź...

Norwegia na studencką kieszeń

Czy 3-tygodniowa podróż do Norwegii może być tania? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak za niewielki budżet przeżyć niezapomnianą...