Sieć znajomych, znajomi w sieci
Media społecznościowe osiągnęły taką popularność, że powstał żart, że jeśli nie ma cię na Facebooku, Instagramie, Twitterze lub innym medium to tak, jakby nie było cię...
Majówka to idealny czas na grilla, a unoszący się dym jest w stanie zamienić każdy, nawet najprostszy składnik w przepyszne danie. Dziś na tapet, a właściwie na ruszt bierzemy propozycje, przy których tworzeniu nie ucierpiało żadne zwierzę. Poznajcie receptę na grill wege.
Warzywa to podstawa w kuchni wegańskiej, a na grillu można je przyrządzić jako samodzielne danie lub dodatek do innych przekąsek. Grillować możemy np. bakłażana marynowanego wcześniej w sosie sojowym, cukinię doprawioną wędzoną papryką czy paprykę polaną oliwą z oliwek.
Warto spróbować też grzybów (np. pieczarki, boczniaki) oraz kalafiora. Upiec można również bataty (warto je wcześniej lekko podgotować, by przyspieszyć proces pieczenia) oraz kukurydzę.
Dodatkowy tip: użyjcie do warzyw mieszanki przypraw do mięs – te najczęściej są wegańskie, a dzięki takiemu dodatkowi łatwo oszukać kubki smakowe i nos.
Nie można zapomnieć też o tradycyjnych ziemniakach pieczonych w żarze ogniska czy grilla, które zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom smakują równie dobrze! Z warzyw możemy też przygotować pyszne szaszłyki, do których warto dodać np. marynowane tofu.
Na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej wege zamienników klasycznych wyrobów mięsnych na grilla. Warto zwrócić uwagę na sojowe kiełbaski, warzywne kotlety do burgera czy nawet wegańskie żeberka.
Jeśli ktoś nie próbował grilla na słodko – tegoroczna majówka może być ku temu świetną okazją! Tak jak warzywa, możemy również zgrillować niektóre owoce. Świetnie się do tego nada ananas, brzoskwinia czy banan, którego warto naciąć wzdłuż skórki i włożyć do środka kawałki gorzkiej czekolady.
Później wystarczy owinąć w folię, poczekać kilkanaście minut, a następnie już tylko patrzeć na współbiesiadników z wyżyn smaku, na które się wzniesiemy.
Ser halloumi jest jednym z lepszych serów, jakie można zjeść (to opcja dla wegetarian, nie wegan). Wrzucenie go na grilla tylko dodaje mu walorów smakowych. Wystarczy pokroić go w plastry o grubości ok. 5-7 mm i posmarować olejem. Nie potrzebuje żadnych dodatków i przypraw, bo jego smak jest bardzo wyrazisty.
Obok halloumi możemy położyć również tofu. Wystarczy wcześniej pokroić je w plastry i zamarynować przez dwie godziny w mieszance oliwy, sosu sojowego, czosnku, miodu, szczypty chilli i pokrojonej cebulki oraz pietruszki. Po upieczeniu można je polać pozostałością marynaty – nic się nie może zmarnować!
Bakłażana należy umyć i pokroić w około 2-centymetrowe plastry. Następnie go solimy, kładziemy na papierowy ręcznik i czekamy, aż wypuści wodę, dzięki czemu będzie bardziej miękki. Gotowe plastry smarujemy z obu stron oliwą z mieszanką przypraw (np. oregano, tymianek, bazylia) i grillujemy.
Pod koniec, około 2 minuty przed podaniem, plastry posypujemy wybranym serem – może to być feta, mozzarella, ser pleśniowy czy też kozi. Gotowego bakłażana można posypać zieleniną, np. koperkiem.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Przygotowujemy marynatę z oliwy, sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Szparagi nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smarujemy lub polewamy marynatą. Pieczemy po około 5 minut na każdej ze stron na aluminiowej tacce. Po upieczeniu posypujemy solą morską i pieprzem.
Gruszki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nie musimy ich obierać, wystarczy dokładnie je umyć. W miejsce po pestkach nakładamy łyżeczkę dżemu żurawinowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Grillujemy owinięte folią kilkanaście minut, aż gruszki zmiękną.
Cebule przekrajamy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy ze środka kilka jej warstw. Następnie nadziewamy warzywo tofu zmiksowanym z serem pleśniowym (w równych proporcjach), doprawionym solą i pieprzem. Po upieczeniu cebulki warto polać całość octem balsamicznym.
Nie możemy zapomnieć o pieczywie. Warto przygotować aromatyczne masło czosnkowe (weganie, poszukajcie roślinny zamiennik) i posmarować nim kawałki bagietki. Następnie możemy bagietkę ponownie złożyć w całość, owinąć folią, by upiec w jednym, dużym kawałku. A później… łatwo podzielić się z przyjaciółmi! 🙂
Sezonowe warzywa i owoce w Polsce – co jeść i kiedy? Czytaj Magazyn Koncept.