poprzedni artykułnastępny artykuł
grill wege warzywa

Grill wege – najlepsze przepisy bez mięsa

Majówka to idealny czas na grilla, a unoszący się dym jest w stanie zamienić każdy, nawet najprostszy składnik w przepyszne danie. Dziś na tapet, a właściwie na ruszt bierzemy propozycje, przy których tworzeniu nie ucierpiało żadne zwierzę. Poznajcie receptę na grill wege.

Grillowane warzywa

Warzywa to podstawa w kuchni wegańskiej, a na grillu można je przyrządzić jako samodzielne danie lub dodatek do innych przekąsek. Grillować możemy np. bakłażana marynowanego wcześniej w sosie sojowym, cukinię doprawioną wędzoną papryką czy paprykę polaną oliwą z oliwek.

Warto spróbować też grzybów (np. pieczarki, boczniaki) oraz kalafiora. Upiec można również bataty (warto je wcześniej lekko podgotować, by przyspieszyć proces pieczenia) oraz kukurydzę. 

Dodatkowy tip: użyjcie do warzyw mieszanki przypraw do mięs – te najczęściej są wegańskie, a dzięki takiemu dodatkowi łatwo oszukać kubki smakowe i nos. 

Nie można zapomnieć też o tradycyjnych ziemniakach pieczonych w żarze ogniska czy grilla, które zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom smakują równie dobrze! Z warzyw możemy też przygotować pyszne szaszłyki, do których warto dodać np. marynowane tofu. 

grillowane warzywa

Gotowe wege-mięso

Na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej wege zamienników klasycznych wyrobów mięsnych na grilla. Warto zwrócić uwagę na sojowe kiełbaski, warzywne kotlety do burgera czy nawet wegańskie żeberka. 

Owoce z grilla

Jeśli ktoś nie próbował grilla na słodko – tegoroczna majówka może być ku temu świetną okazją! Tak jak warzywa, możemy również zgrillować niektóre owoce. Świetnie się do tego nada ananas, brzoskwinia czy banan, którego warto naciąć wzdłuż skórki i włożyć do środka kawałki gorzkiej czekolady.

Później wystarczy owinąć w folię, poczekać kilkanaście minut, a następnie już tylko patrzeć na współbiesiadników z wyżyn smaku, na które się wzniesiemy. 

owoce z grilla

Grillowane halloumi i tofu

Ser halloumi jest jednym z lepszych serów, jakie można zjeść (to opcja dla wegetarian, nie wegan). Wrzucenie go na grilla tylko dodaje mu walorów smakowych. Wystarczy pokroić go w plastry o grubości ok. 5-7 mm i posmarować olejem. Nie potrzebuje żadnych dodatków i przypraw, bo jego smak jest bardzo wyrazisty.

Obok halloumi możemy położyć również tofu. Wystarczy wcześniej pokroić je w plastry i zamarynować przez dwie godziny w mieszance oliwy, sosu sojowego, czosnku, miodu, szczypty chilli i pokrojonej cebulki oraz pietruszki. Po upieczeniu można je polać pozostałością marynaty – nic się nie może zmarnować!

Grill wege: Steki z bakłażana

Bakłażana należy umyć i pokroić w około 2-centymetrowe plastry. Następnie go solimy, kładziemy na papierowy ręcznik i czekamy, aż wypuści wodę, dzięki czemu będzie bardziej miękki. Gotowe plastry smarujemy z obu stron oliwą z mieszanką przypraw (np. oregano, tymianek, bazylia) i grillujemy.

Pod koniec, około 2 minuty przed podaniem, plastry posypujemy wybranym serem – może to być feta, mozzarella, ser pleśniowy czy też kozi. Gotowego bakłażana można posypać zieleniną, np. koperkiem.

Grillowane szparagi

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Przygotowujemy marynatę z oliwy, sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Szparagi nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smarujemy lub polewamy marynatą. Pieczemy po około 5 minut na każdej ze stron na aluminiowej tacce. Po upieczeniu posypujemy solą morską i pieprzem. 

Grill wege: Gruszki z dżemem i serem pleśniowym 

Gruszki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nie musimy ich obierać, wystarczy dokładnie je umyć. W miejsce po pestkach nakładamy łyżeczkę dżemu żurawinowego i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Grillujemy owinięte folią kilkanaście minut, aż gruszki zmiękną. 

Grill wege: Cebulka nadziewana tofu i serem pleśniowym

Cebule przekrajamy wzdłuż na połówki, delikatnie wyjmujemy ze środka kilka jej warstw. Następnie nadziewamy warzywo tofu zmiksowanym z serem pleśniowym (w równych proporcjach), doprawionym solą i pieprzem. Po upieczeniu cebulki warto polać całość octem balsamicznym. 

grill wege grillowana cebula

Pieczywo z grilla

Nie możemy zapomnieć o pieczywie. Warto przygotować aromatyczne masło czosnkowe (weganie, poszukajcie roślinny zamiennik) i posmarować nim kawałki bagietki. Następnie możemy bagietkę ponownie złożyć w całość, owinąć folią, by upiec w jednym, dużym kawałku. A później… łatwo podzielić się z przyjaciółmi! 🙂

Sezonowe warzywa i owoce w Polsce – co jeść i kiedy? Czytaj Magazyn Koncept.

Artykuły z tej samej kategorii

Sieć znajomych, znajomi w sieci

Media społecznościowe osiągnęły taką popularność, że powstał żart, że jeśli nie ma cię na Facebooku, Instagramie, Twitterze lub innym medium to tak, jakby nie było cię...

Nie musi być idealnie

Różne mogą być przyczyny problemów w sprawnym zarządzaniu swoimi zadaniami i skutecznym zapanowaniu nad swoim kalendarzem. U jednych może to być lenistwo, u innych pożeracze...

Kanapka z salami i serem szwajcarskim

Czyli jak zrobić coś wielkiego. Znasz to uczucie, kiedy planujesz zrealizować duże zadanie? Poświęcasz wiele chwil rozmyślaniu nad tym i uświadamiasz sobie,...